Dokümanlar

Bu alan merak edilen konularda temel bilgilendirme amacıyla oluşturulmuştur.
Bu alanda belirtilen hususlar kesinlikle tavsiye niteliğinde değildir.
Doğrudan hizmet alınmadan uygulama yapılmaması önerilmektedir.

Düzenleme Ortaklık Payı (DOP) Hakkında

Düzenleme ortaklık payı, bir taşınmazın imar uygulaması sonucunda artan değerinin, taşınmazın sahibi olan kişilerle birlikte, bu artan değerin oluşmasına katkıda bulunan diğer kişiler arasında paylaştırılmasını sağlayan bir kavramdır.

Bir örnekle açıklamak gerekirse, bir imar planı değişikliği sonucu bir arazinin değeri artarsa, bu artan değerin bir kısmı, taşınmazın sahibi olan kişiye ait olurken, artan değerin oluşmasına katkıda bulunan diğer kişilerin (örneğin, belediye) de bu artıştan pay alması gerekmektedir. Bu nedenle, düzenleme ortaklık payı, artan değerin paylaştırılmasını ve adil bir şekilde tüm katılımcıların haklarının korunmasını sağlamaktadır.

Düzenleme ortaklık payları, düzenlemeye tabi tutulan yerler ile bölgenin ihtiyacı olan yol, meydan, park, otopark, çocuk bahçesi, yeşil saha, ibadet yeri ve karakol, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı öğretime yönelik eğitim tesis alanları, Sağlık Bakanlığına bağlı sağlık tesis alanları, pazar yeri, semt spor alanı, toplu taşıma istasyonları ve durakları, otoyol hariç erişme kontrolünün uygulandığı yol, su yolu, resmî kurum alanı, mezarlık alanı, belediye hizmet alanı, sosyal ve kültürel tesis alanı, özel tesis yapılmasına konu olmayan ağaçlandırılacak alan, rekreasyon alanı olarak ayrılan parseller ve mesire alanları gibi umumi hizmet alanlarından oluşur ve bu hizmetlerle ilgili tesislerden başka maksatlarla kullanılamaz.

Düzenleme ortaklık payı, düzenlemeye tabi tutulan arazi ve arsaların düzenlemeden önceki yüzölçümlerinin yüzde kırkbeşini geçemez.

 

  • Merhaba, ben yapay zeka ile oluşturumuş bir asistanım. Size nasıl yardımcı olabilirim?

Sorunuzu hemen cevaplıyorum. ...